Thursday, November 28, 2013

Ποια ήταν τα μεγάλα βασίλεια της Ανατολής;

Α. Το Βασίλειο της Αιγύπτου: Ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο, στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου, και περιελάμβανε την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή (Λιβύη), την Κύπρο και τη Νότια Συρία (κατά διαστήματα).
Είχε πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια. Οι Πτολεμαίοι κυβέρνησαν την Αίγυπτο για τρεις περίπου αιώνες μέχρι την υποταγή του κράτους στους Ρωμαίους (31 π.Χ.). Διατήρησαν το διοικητικό σύστημα και την πολιτική των Φαραώ. Κυβέρνησαν συγκεντρωτικά με ένα επιτελείο, του οποίου ηγετικές θέσεις κατείχαν ‘Ελληνες.


Β. Το Βασίλειο της Συρίας: Ιδρύθηκε από το Σέλευκο, στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου, και θεωρείται ως συνέχεια της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου επειδή είχε περίπου το ίδιο εδαφικό μέγεθος. Δεν είχε εσωτερική συνοχή και τα εδάφη στις ανατολικές περιοχές και η Μικρά Ασία γρήγορα χάθηκαν.




Πρώτη πρωτεύουσα ήταν η Σελεύκεια και αργότερα η Αντιόχεια, η οποία έγινε μεγάλο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν το ισχυρότερο και πιο σημαντικό κράτος. Οι Σελευκίδες διοίκησαν με τη διατήρηση των σατραπειών, που ήταν οι διοικητικές περιοχές από την εποχή της περσικής αυτοκρατορίας. Οι διοικητές ήταν Έλληνες αλλά οι αξιωματούχοι γηγενείς. 

No comments:

Post a Comment