Thursday, November 28, 2013

Η πανελλήνια ιδέα - Ο Φίλιππος Β΄ και η ένωση των Ελλήνων

Η πανελλήνια ιδέα ήταν το όραμα της ένωσης όλων των Ελλήνων σε ένα ισχυρό εθνικό συνασπισμό

Την ιδέα αυτή δημόσια διατύπωσαν ο σοφιστής Γοργίας (στην Ολυμπία, τέλος 5ου αιώνα π.Χ.) και αργότερα ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης, στον «Πανηγυρικό» λόγο του το 380 π.Χ. Άλλος σπουδαίος Αθηναίος ρήτορας που υποστήριζε την πανελλήνια ιδέα ήταν ο Δημοσθένης. Η διαφορά ανάμεσα στους Ισοκράτη και Δημοσθένη ήταν ότι ο Ισοκράτης ήθελε μια ενωμένη Ελλάδα με αρχηγό της οποιαδήποτε ελληνική πόλη, ενώ ο Δημοσθένης ήθελε την Ελλάδα ενωμένη με αρχηγό την Αθήνα.

Ο Φίλιππος Β΄ ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, της ελληνικής περιοχής που βρίσκονταν στο βορειοδυτικό μέρος του ελλαδικού χώρου.
Ο Έλληνας αυτός βασιλιάς ήταν χαρισματικός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης.
Αρχικά, κατάφερε να κάνει το ελληνικό κράτος της Μακεδονίας μεγάλο και ισχυρό.


Πώς κατάφερε ο Φίλιππος Β΄ να κάνει ισχυρή τη Μακεδονία?
1.      
Νίκησε και απώθησε τους Ιλλυριούς και τους Παίονες στα βόρεια σύνορα.
2.       Οργάνωσε πολύ ισχυρό πεζικό στρατό, που είχε βάση του την μακεδονική φάλαγγα. Επίσης, οργάνωσε και άλλα ισχυρά σώματα στρατού, όπως ιππικό, ακοντιστές, τοξότες και πελταστές.
3.       Δημιούργησε ισχυρή οικονομία, εκμεταλλεύτηκε το χρυσάφι των μεταλλείων του Παγγαίου και του Στρατωνίου και έκοψε νόμισμα, τους χρυσούς στατήρες. Σύντομα οι στατήρες εκτόπισαν από την Ελλάδα τα περσικά νομίσματα.
4.       Στην εξωτερική πολιτική του, είχε το όραμα όχι απλά να εξασφαλίσει νέα εδάφη και περισσότερο πλούτο για τους ¨Ελληνες της Μακεδονίας, αλλά να ενώσει ολόκληρη την Ελλάδα (Βόρεια, Κεντρική και Νότια) σε ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος.
Με ποιές ενέργειες κατώρθωσε ο Φίλιππος Β΄ να προετοιμάσει το έδαφος για την πανελλήνια ένωση?
Α. Κατάκτησε όλη την περιοχή στα ανατολικά μέχρι την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα, στα νοτιοανατολικά όλες τις παραλιακές περιοχές του βορείου Αιγαίου, και στα βόρεια επεκτάθηκε σε μια περιοχή που είναι υπερδιπλάσια της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας – Θράκης.

Β. Επιβλήθηκε στην κεντρική και νότια Ελλάδα, νικώντας στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) τους Θηβαίους και Αθηναίους. Ύστερα από τη νίκη του αυτή, όλοι οι Έλληνες αποδέχτηκαν τον Φίλιππο Β΄ ως τον ηγέτη που μπορούσε να ενώσει ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο σε ένα δυνατό κράτος, ικανό να νικήσει τους Πέρσες.

No comments:

Post a Comment